MŠ_2. razred_BRANJE NE POZNA MEJA_SODELOVANJE S PARTNERSKO ŠOLO OŠ ANTONA MIHANOVIĆA, KLANJEC

Avtor: | 13. 06. 2024 | Zgodilo se je

V letošnjem letu smo se učenci 2. b razreda vključili v mednarodni projekt BRANJE NE POZNA MEJA/ČITANJE NE POZNAJE GRANICE, v katerega je vključenih 154 šol. Povezali smo se s partnersko šolo OŠ Antuna Mihanovića, Klanjec na Hrvaškem. Drugošolci OŠ Gradec smo brali prevedena dela hrvaških avtorjev, drugošolci OŠ Antona Mihanovića, Klanjec pa prevedena dela slovenskih avtorjev. Zanimivo je bilo sodelovati s hrvaškimi učenci, saj smo si izmenjevali utrinke dela, si pošiljali čestitke, pisma ter se tako spodbujali skozi celo šolsko leto. Projekt nas je še bolj spodbudil k branju, vsakodnevno branje pa je marsikomu postala navada.

 

V ponedeljek, 3. 6. 2024, smo se drugošolci OŠ Gradec odpravili na obisk k našim hrvaškim prijateljem, v Klanjec. Na šoli nas je najprej sprejela ravnateljica ga. Melita Ulama. Učiteljica 2. razreda ga. Dubravka Jelušić in knjižničarka Marica Lojen pa sta nas popeljali v razred, kjer so se drugošolci predstavili s pesmijo in s plesom. Sledilo je druženje in spoznavanje v razredu in v šolski telovadnici. Srečanje se je zaključilo s sprehodom po mestu in obiskom Galerije Antuna Augustinčića ter cerkve s frančiškanskim samostanom iz 17. stoletja. Najbolj zanimiva sta bila učencem dva obnovljena sarkofaga družine Erdody iz 18. stoletja.

11. 6. 2024, smo se s prartnersko šolo OŠ Antuna Mihanovića, Klanjec ponovno srečali na OŠ Gradec. Druženje smo pričeli s predstavitvijo šole in mesta Litija. Sledilo je druženje v telovadnici. Srečanje smo nadaljevali v predavalnici, kjer smo se predstavili otroški, mladinski pevski zbor in komorna skupina učencev, ki je igrala na ukulele. Go. Dubravki, učiteljici iz Klanjca, smo pripravili presenečenje, zapeli smo ji za njen rojstni dan, hkrati pa jo je prišla pozdravit njena dolgoletna prijateljica in ravnateljica glasbene šole Litija-Šmartno ga. Brigita Šuler. Program je nadaljevala OŠ Antuna Mihanovića, ki je predstavila svojo šolo in kraj ter delo in življenje slovenske pisateljice Ele Peroci. Predstavili so nam tudi njeno znano pravljico Muco Copatarico, kateri so v letošnjem šolskem letu namenili veliko časa. Za konec so nam predstavili pesem, ko so jo napisali sami in tudi uglasbili na melodijo znane popevke skupine Novi Fosili. Za dodatno presenečenje je poskrbela naša Terapevtska psička z vodnico Majo Bregar, ki je učence učila, kako poskrbimo za psa in kako ravnamo v primeru nevarnih situacij. Obisk smo zaključili z obiskom Mestnega muzeja Litija. Težko smo se poslovili, saj smo preživeli res lepe in iskrene trenutke sreče, sklenili pa smo tudi nova prijateljstva.

 

 

 

 

 

Dostopnost